úterý 6. ledna 2009

Voní Chile jako marihuana? Soutěž!

Mám strašně rád vůni uvnitř krabičky cigaret, ale jak ten obsah zapálíte, je z toho najednou dost hnusný smrad. Usušené listy konopí voní ještě lépe, v zapálené podobě je ten kouř přeci jen o dost příjemnější než cigaretový, přesto mi vůně téhle rostliny přijde nejhezčí, když prostě trošku rozemelete mezi prsty. A kouzlo poznámek k ochutnávaným vínům je třeba taky v tom, že vám z nich najednou vypadne zjištění, že vůni marihuany jsem u vína v poslední době cítil třikrát a ve všech případech šlo o „přírodnější“ verzi Pinotu Noir z Chile. Jednou byl ten Pinot sice kupážovaný (Anakena ONA 2005, krásné víno a jeden z objevů loňského roku; vlastně ani nevím, proč jsem ho nezařadil do přehledu, kam by určitě patřilo), podruhé už stoprocentně čistý z Casablanca Valley (o kterém ještě bude řeč) a naposledy šlo o Pinot Noir „Wild Ferment“ 2006 od vinařství Errazuriz.

O vinařství tu mám obsáhlejší článek z degustace a nebudu se tedy opakovat, snad jen že dovozce s víny Errazuriz posbíral pár ocenění a reklamu momentálně staví na vítězství Cabernetu Max Reserva ve Víno Revue („nejlepší Cabernet na českém trhu“). Tenhle Pinot ovšem pochází z řady „Specialties“, která obsahuje různé zajímavosti a věci v Chile ne úplně typické. V dnešní době, kdy lidé neustále hledají nějaké zvláštnosti, ji beru jako dobrý promonástroj spíše než snahu vyrábět vína jinak než ostatní, ale očividně to funguje. Byť specialitou může to být třeba taková samozřejmost, jako „Single vineyard“, tedy víno z hroznů pouze z jedné konkrétní vinice (běžné je míchat mnoho vinic jedné oblasti). Nebo, jako právě v dnešním případě, víno vyrobené bez umělých kvasinek, zakvašené pouze těmi přímo z vinice, kterou je Escaultura v údolí Casablanca. Z webu (v překladu k ročníku 2007, ale u 2006 byl technologický postup hodně podobný, kompletní detailní informace jsou k dispozici v originále) se můžete dozvědět hromadu „technických“ detailů, třeba až na úroveň konkrétních klonů révy (č. 115 a 777). Ohledně spontánní fermentace divokými kvasinkami tu píší celkem lákavě: „Vzhledem k tomu, že kvasinky nejsou uměle vybírány podle technologických kriterií (odolnost vůči SO2, vůči alkoholu atd.), zažívají během fermentace podstatně větší „stres“. Navíc je použita větší různorodost typů kvasinek. To vše vede k tvorbě různorodých projevů a charakterů ve víně a tím zvyšuje komplexnost vína.“ No prostě to vypadalo, že jde o přírodněji připravený Pinot z Chile a nešlo odolat :o)


Víno je v lahvi burgundského typu, ale místo korku tu najdete screw-cap uzávěr. V zásadě proti němu nic nemám, ale takhle u „divokého“ vína mi to pouhé zakroucení kusem kovu přišlo dost zvláštní. Viněta je docela pěkná, vzbuzuje opravdu dojem ručně nadepsané speciality, navíc je tam obrázek kvasinky :o) Zadní viněta je pak narvaná informacemi, takhle to má vypadat. Barva je moc pěkná, hluboká ale ne nepřirozeně, na okraji lehce oranžovějící. Vůně je pak intenzivní a omamná, pokud jí necháte naplnit velkou sklenku, dominuje ona sušená marihuana společně s tabákem a trochou kouře. Při pořádném zakroužení se vyloupnou sladší ovocité vůně až do džemu (třešeň, jahoda), celé je to dost zvláštní a efektní. Při podchlazení (výrobce doporučuje, my máme v ložnici teplotu vhodnou tak akorát na bílá vína, takže při popíjení u knížky v posteli teplota ve sklence záhy dost poklesne) je projev zemitější, s výraznějším ovocem do třešní, vlastně víc připomíná Pinot jak jej znám. Nic zásadně komplexní či hlubokomyslného, ale vonět k tomu je zábava. Občas lehce zazlobí výraznější alkohol. V chuti plnější, suché a pěkně ovocité, hezky postavené víno. S osvěžující kyselinou, vyvážené a příjemně pitelné, byť závěr trochu hrubší (alkohol a až lehce nahořklé kávové doznívání, nižší teplota pomáhá). Vůbec ne špatné, jen o něco jednodušší než ta vůně.

Zkušenost zajímavá, jako ukázka Pinotu z Chile lze doporučit. V nabídce je momentálně ročník 2007 a cena bohužel dost odpovídá kategorii „Specialties“, za lahvinku dáte i pět stovek. Za toto víno jako takové bych je asi nedal, když to beru jako zajímavý exkurz do projevu odrůdy mimo Evropu, tak se to dá snést :o) Člověk si musí umět své výdaje nějak ospravedlnit.

SOUTĚŽ: Víte, že vinná kvasinka má (nejméně) na dvou místech na Moravě svůj pomník? Ten, kdo první napíše ta dvě místa (snažte se bez Googlu, prosím ) a zároveň pošle VLASTNÍ fotku alespoň jednoho z nich, má u mne láhev přírodního vína :o)

P.S. Praha je zase jednou nádherně zasněžená, tak tu máte jednu fotku, jak to zrovna vypadá na vinici v Gröbovce. A pokud by někoho zajímalo, jak hodnotí výše popsané víno Parkerův Wine Advocate, pak čtěte dále: „The red wines begin with the 2006 Pinot Noir Wild Ferment, a wine raised in French oak for 10-11 months. Light to medium ruby-colored, it reveals notes of cedar, vanilla, raspberry, and strawberry. On the palate it has a silky texture, sweet fruit, an elegant personality, good depth and a pure finish. It is an excellent value in Pinot Noir.“ Tedy nic zvláštního, netypického a ani stopa po marihuaně :o)

Komentáře používají Disqus