pátek 21. prosince 2007

Výsledky ankety „V restauraci večeřím…“

Máme tu výsledek další ankety, tentokrát méně vinné než je tu obvyklé. Otázkou bylo, jak často chodíte večeřet do restaurací. Téma jistě zajímavé, obzvláště v dnešní době, kdy se ze špičkových kuchařů stávají velké hvězdy a hodnocení restaurací začínají okupovat stránky snad všech pořádných novin, týdeníků a jiných časopisů.

V anketě hlasovalo 54 čtenářů tohoto blogu, tedy nijak zásadně velký vzorek, ale nějaké ty závěry lze udělat i tak. Téměř nikdo z vás nevečeří v restauracích prakticky denně či 3 – 5 dní v týdnu. Jednou až dvakrát týdně, ať již ve všední den či o víkendu, večeří venku čtvrtina hlasujících. Další čtvrtina pak zajde jíst ven jednou za čtrnáct dní až měsíc. Nejvíce hlasů padlo pro možnost, že v restauraci večeříte pouze výjimečně, vlastně jen v případě nějaké zvláštní příležitosti. A někteří prostě ven jíst nechodí vůbec.

Osobně jsem čekal výrazně méně hlasů pro „zvláštní příležitosti“ a mnohem více u pravidelných večeří mimo domov. Ale možná sem chodí kupa nadšenců do vaření, kteří si raději spáchají něco pořádného ve své kuchyni, a to navíc asi i levněji. Já sám bych hodil večeřet ven mnohem častěji, kdyby bylo možné dát si v restauracích slušná vína za rozumné peníze. Protože je to zde velmi těžké (viz jeden starší článek), vaříme doma asi i častěji, než by bylo nutné. Na druhou stranu je to zábava :o) Druhým zásadním důvodem, proč nechodím ven tak často jak bych i chtěl, je nedostatek nekuřáckých prostor. Byť v tomto směru se snad, alespoň tedy ve velkých městech, blýská na lepší časy.

Výsledky minulých anket:
- „Za vína z Čech a Moravy jsem ochoten utratit…“
- „Na stole máte nejčastěji vína…“ (země původu)
- „Nejčastěji piji vína...“ (typ vína)

Komentáře používají Disqus