pátek 23. listopadu 2007

Výsledky ankety „Za vína z Čech a Moravy jsem ochoten utratit…“

A je tu výsledek další ankety, jejímž tématem se tentokrát stala částka, kterou jste ochotni vrazit do vín vypěstovaných na domácích vinicích. Samozřejmě opět nejde o nějaký sofistikovaný průzkum, přesto výsledky nejsou úplně nezajímavé.

Hned po uveřejnění, i v souvislosti s jedním z komentářů, mne napadlo, že vypovídací hodnota hlasování bez uvedení objemu lahve není úplně velká. Holt počítám s inteligencí návštěvníků, kteří to budou brát tak nějak „za láhev“ nezávisle na tom, kolik vína v ní je. Pokud tedy někdo kupuje demižony po pěti litrech, tak výsledky asi poněkud zkreslil. Stejně tak, specielně u bílých, se mohla výrazně projevit vína ledová a slámová, do kterých občas zainvestuje i někdo, kdo by takhle drahé víno jinak nikdy nekoupil. Co naděláte, je odhlasováno. Anketa byla velmi vyrovnaná u červených i bílých, byť ta se z domácích vinic (logicky) pijí častěji. Nejčastější „limitní“ cenovou kategorií se stala 150 – 200,- Kč, následovaná 200 – 300,- Kč. Podobný počet je těch, kteří dají maximálně 100 – 150,- Kč, nebo naopak 300 – 500,- Kč. Stejně malé jsou i okrajové skupiny do 100,- Kč a na druhé straně klidně nad 500,- Kč. Takže v podstatě je to taková až skoro Gaussova křivka :-) Každopádně výsledek mne potěšil, protože je težce nad republikovým průměrem. Což se ovšem dalo čekat, protože většina z čtenářů blogu (především) o víně asi nebude úplně typický konzument...

Další anketa není až tak úplně vinná, přesto by mohla být zajímavá. Jak často večeříte v restauracích? Ptám se proto, že osobně bych tam chodil asi mnohem častěji, nebýt (v běžných podnicích) dost otřesné nabídky vín za často nesmyslné ceny. Ale nad tím už jsem se rozčiloval v jiném článku… Takže hlasujte, za měsíc uvidíme, jak to dopadlo.

Výsledky minulých anket:
- „Na stole máte nejčastěji vína…“ (země původu)
- „Nejčastěji piji vína...“ (typ vína)

Komentáře používají Disqus