pondělí 3. listopadu 2008

Zákaz ochutnávek zdarma, jedna Itálie a Svatomartinské

Ve Francii je v poslední době spousta zábavy s úpravou zákonů, které se nějakým způsobem dotýkají vína. Krom toho, že mimo zákon má být postavena reklama na alkohol na internetu a mělo by dojít i ke zvýšení daní u vína, tak nejnovějším nápadem je, že nebude možné provozovat ochutnávky zdarma, vše (včetně velkých degustací En Primeur „ze sudu“, koštů na výstavách typu Vinexpo i ochutnávek pár vzorků před nákupem u vinařů) bude muset být placené. Aneb jak si zkomplikovat možnost propagace vlastních vín, když konkurence je stále tvrdší a především „konzumní“ produkci začíná dovoz drtit. I proto spousta vinařů vyšla demonstrovat do ulic a navíc vtipně zakryla dopravní značky, které nesou název apelace (např. Bordeaux či Sauternes) nápisem „censored“. Dovedete si to představit u nás? Na demonstraci vinařů třeba z „města, co si zvolilo za senátorku komunistku“ bych se snad i zajel podívat :o) Kdyby to fungovalo jako v Languedocu, kde vinaři při jiné příležitosti (problémy s dotacemi) rozdávali víno zdarma u silnic, bylo by diváků jak smetí. Někdy je opravdu zábava sledovat, co se děje „na pozadí“ lahve příjemného bílého či červeného. Ale i kdyby ten zákon prošel, tak si myslím, že francouzi si s tím nějak šikovně poradí :o)

Vře to i jinde. Nedávno jsem tu psal o aféře v Itálii, s Brunellem. Definitivně bylo odhlasováno, že apelační předpisy se měnit nebudou a víno musí být čisté Sangiovese. A dobře že tak! „Oslavil“ jsem to sklenkou jiného slavného vína Itálie, konkrétně Vino Nobile di Montepulciano, což je další Denominazione di Origine Controllata s přívlastkem Garantita postavená na minimálně 70% Sangiovese, ale právě s povolenými 30% dalších odrůd, ovšem jsou to místní Canaiolo Nero (do 20%) a další (Mammolo). Tedy žádný Syrah či Cabernet s Merlotem. Konkrétní láhev byla od vinařství CECCHI z ročníku 2004, zakoupena za 7.90€ v italské sámošce (odkud pochází i báječná Valpolicella, co jsem tu o ní psal dříve), ale podle zadní přelepky s upozornění na přítomnosti síry i v češtině bude nejspíš k dispozici i u nás (Chianti 2007 od stejné firmy jsem kupoval v Hypernově za 79.90,- Kč).

Láhev má hodně povedenou vinětu, slušný korek a kovovou záklopku, ale to je asi tak vše, čím může víno zaujmout. Byla to vlastně docela dobrá volba, tohle víno totiž přesně demonstrovalo, co vše se do těch apelací (v Itálii mi to přijde nejsilnější) schová, ať už mají dovětek „Garantita“ či ne. V lahvi je možná správný poměr odrůd z korektního místa původu, ale výsledné víno je až příliš podobné tomu Chianti 2007 za méně než polovinu, jen je o něco plnější. Přímočaré, hodně technologicky (až průmyslově) působící, jednoduché a tak nějak nevolající po další sklence. Taková ta klasická „plastiková“ ovocitost, dost svíravého a hrubého třísla, navíc barvou i aromatikou působící znatelně mlaději, než by ročník napovídal. Ani kombinace s jídlem nepomohla. Experimentálně jsem ho šlehnul na den do karafy, zda mi třeba něco neuniká a víno jen nepotřebuje rozdýchat. Druhý den bylo o něco kořenitější, více do džemu a borůvek, v podstatě se to spíše lámalo než nějak rozvinulo. Inu není každý den svátek.

A když už jsme u těch jednoduchých a především technologických vín, tak za chvilku už je tu zase Svatomartinské. Odkazy na články z loňska jsou níže, pokusím se neopakovat. Letos půjde na trh 175 různých vín od 80 firem (loni jich bylo 67, předtím 58) v celkovém počtu 800.000 lahví. Takže dojem o tom, jak vypadá víno z Moravy, bude s nějakou tou reklamní kampaní zase dělat tento ne úplně typický produkt na vyloženě rychlou spotřebu, jednoduché nenáročné pití. Ale začíná být „trendy“, jak v tiskovce píše Vinařský fond. Ale jo, proč ne, i taková vína jsou potřeba. A kdo chce kam, pomožme mu tam. Jinak letos komisí neprošla asi sedmina vín od třech různých vinařů, ostatní vzorky „náročné parametry“ prý splňují. Dáte si letos lahvinku či dvě? Berete Svatomartinské jako „regulérní“ víno, nebo spíš jako zajímavý produkt pro vinaře na úpravu cashflow brzy po sklizni?

Odkazy: Svatomartinské je tu! A jak chutná? | Svatomartinská vína – trénink na apelační systém?

Komentáře používají Disqus