pátek 19. září 2008

Zemřel Didier Dagueneau

Při pátku ještě trochu smutných zpráv. Před dvěma dny zemřela jedna z ikon biodynamiky a francouzského vinařství vůbec, L'enfant terrible z Loiry a autor jedněch z nejlepších Sauvignonů Blanc na světě, Didier Dagueneau. Člověk, který pěstoval hrozny za použití bio postupů a vinice obdělával zásadně za pomoci koní, ale zároveň je naplnil nejmodernějšími přístroji pro sledování počasí a nebál se experimentů všeho druhu. Vypadal jako poustevník a ulici ke svému vinařství si pojmenoval Ernesto Che Guevara. Vytrvale tuto adresu používal, i když vůbec nebyla oficiální a uznaná. Krom vinaření jezdil motokros, závodil na psích spřeženích a pilotoval malé letadlo. Právě poslední koníček se mu stal osudným.


Jeho dvě nejstarší děti prý vinaření převezmou a kontinuita vín jako Silex či Pur Sang tak možná bude zachována, byť letošní sklizeň bude ztrátou jistě poznamenána. Osobně jsem chutnal jen pár jeho vín a jak odrůdu Sauvignon Blanc moc nemusím, byl opakovaně buď nadšen, zmaten či úplně vyveden z míry. Ta vína byla jiná, zvláštní, nesnadno uchopitelná a lákala k dalšímu poznávání. Bohužel ty lahve, které jsou momentálně na trhu, se nyní stanou vyhledávaným sběratelským artiklem a jejich ceny vyletí do nesnesitelných výšin (jako se to stalo u jiných velkých vinařů, kteří odešli na věčnost), takže už je poznat ani nepůjde. Vinařský svět ztratil jednu z novodobých legend. A návštěva, kterou Praze několik let sliboval, se nikdy neuskuteční.

P.S. Fotografie jsou z prezentace AdVivum, která vína Didiera Dagueneau u nás prodává. Velmi pěkný profil tohoto vinaře, bohužel tedy v angličtině a ohledně té biodanymiky a obdělávání koňmi lehce deziluzorní, si můžete přečíst na webu Decanteru.

Komentáře používají Disqus