středa 4. června 2008

Soufflé a polosladký Sylván

Třetí a poslední kolo „pekelné výzy“, tentokrát doslova. Řine se ze mne pot, trouba sála, ale soufflé úspěšně provedlo efektní erekci. Cukrář ze mne ale nikdy nebude, to už jsem tu jednou psal. Ono dělat tyhle cukrářské recepty nejen bez zkušeností a šikovných rukou, ale navíc i bez váhy, je téměř zaručená cesta k neúspěchu. Nu což :o) Pro příště ponechám čokoládové pochutiny přítelkyni a asi i zůstaneme u tradičních brownies, je s tím méně starostí a ve výsledku, tedy báječné pečené čokoládové chuti, nás to uspokojí podobně. Možná to není tak efektní, ale snáze se dostaneme k (pro nás) ideální podobě, více než chutné. Dnešní soufflé úplně ideální nebylo a pro příště ho nechám profíkům :o) I když taková tragédie, jako první pokus o Crème Brûlée, to zase nebyla.

O co přesně šlo v tomhle posledním kole? Kompletní recept i s videem opět najdete u Cuketky. Moje verze začala nešťastně hned u surovin, zakoupená pořádná čokoláda (85%) měla jen 125 gramů, takže byla doplněna normální čokoládou na vaření. Navíc, jak už jsem psal v úvodu, nějak nemáme (netuším, kam se poděla) váhu. Některé suroviny jde naměřit dost přesně v odměrce, dvacet gramů škrobu jsem prostě netrefil a z prvních dvou deci mléka jsem vytvořil chuchvalec následně ucpávající odtok dřezu :o) Druhý pokus už prošel lépe, i když na měchačce nalepená koule čokolády taky z počátku vypadala dost tragicky. Co selhalo výrazně bylo šlehání sněhu, prostě nevyběhl tak jak má. Svádím to na příliš velkou teplotu okolí :o) Na a pak už to šlo, snad jen se hmota pekla spíše dvanáct než avizovaných šest minut. Výsledek byl tak nějak slušně nadýchaný, prakticky celý propečený (tekutý byl tak půlcentimetr uprostřed) a jedlo se to mooooc fajn. Ještě nám jich, teď už ošklivě spadlých, zbylo několik. Chutná snídaně to bude, s jogurtem :o) Tolik soufflé za večer se totiž nedá sníst, jedna miska mne zaplácla místo celé večeře. A navíc se poslední dny snažím konzumovat méně, ale je to marná snaha, lákadel je příliš mnoho :o) Třeba takové párování dezertu se sladším vínem…

Silvaner, Sylvaner, Sylvánské zelené… ať už zvolíte jakékoliv jméno, tak faktem je, že tahle dříve velmi populární odrůda je poněkud na ústupu, ke škodě všech, protože umí neuvěřitelně zajímavá vína. To dnes chutnané navíc pochází z místa Silvaneru zaslíbenému (byť jednu dobu ho tam pořádně převálcoval Müller), oblasti Franky. Zkoumání lahve prozrazuje, že jde o víno původem z obce Großlangheim a vinice Kiliansberg. Jedná se o přívlastek Spätlese s doprovodným označením „Lieblich“, máme co do činění s vínem sladším. Navíc ročníku 2000, takže docela pěkný archiv. Za vínem stojí sdružení Die Winzergemeinschaft Franken a označení (kovovou plaketkou) 1er Traübe zase říká, že se jedná o jejich speciální selekci ze špičkových vinic a keřů se silně redukovaným výnosem. U vín z Německa se vždycky trochu zapotím, než vinětu rozluštím :o) Víno se nachází v typické lahvi Bocksbeutel, která byla dříve známkou kvality a i dnes do ní přicházejí pouze vína jakostní a přívlastková. Tenhle tvar lahve je jednou z mnoha věcí regulovaných EU, krom vín z Franken se s ním lze setkat ještě třeba v Portugalsku (třeba pro Vinho Verde) či Řecku, ale jinak je zakázáno tento tvar lahve svévolně použít.

Víno má intenzivní zlatou barvu. Ve vůni je již znatelně ale elegantně nazrálé, medové tóny mají dominantní part, aromaticky vše připomíná bylinkový čaj s hodně medem, příjemně je znát je vůně podbělu, úplně se mi vybavil sběr na váhu na základní škole :o) Povedené. U středně plného těla hraje v chuti prim květinová kořenitá sladkost, naštěstí doplněná živou kyselinkou. Víno je delší, jde o „mazlavější“ druh sylvánu, ale ostatně proč ne. Potěšilo, k dezertům (byť asi méně intenzivním, než výše popisovaná čoko bomba, se kterou by si lépe poradilo nějaké Portské, Madeira či případně Cream Sherry; ale tohle víno jsem už měl otevřeno a tak padlo...) se hodí. Cenu naprosto netuším, byl to dárek. Každopádně šlo o další důkaz, kolik úžasných a zajímavých vín lze nalézt i v nejbližším okolí ČR, aniž by člověk musel pátrat v dalekých zemích. Příště při tomhle tvaru lahve zbystřím.

Komentáře používají Disqus