pátek 29. února 2008

Páteční pavědecké hrátky

V pátek nic vážného, každý už se těší na víkend. Co takhle metoda, jak zbavit víno korkové vady? Nebo zábavné statistiky nejen o víně? Ech, to nezní moc oddychově. Tak nejdříve tu korkovou vadu. Včera jsem narazil na prý funkční, ověřený a extrémně levný postup, jak korková vína alespoň trochu zachránit. Samozřejmě tomu moc nevěřil, ostatní jsem velmi rezervovaný i k různým, naopak pekelně drahým, „magickým klíčům“ a dalším vinným pomůckám. Každopádně za korkovou vadu je údajně zodpovědný 2,4,6 – trichloroanisol, což je silně nepolární složenina, které by měla být přitahována k dalším nepolárním materiálům, jako je například polyetylén. Takže do korkáče stačí nastříhat nějakou tu balící fólii, nechat hodinku macerovat a výsledek se údajně dostaví, víno se znatelně zlepší.

Vzhledem k tomu, že na večerní ochutnávce se nám na dvě korková vína povedlo narazit, jedno z nich navíc mohlo být hvězdou večera, nic nám nebránilo provést experiment. Výsledek je spíše nejistý, u jednoho z vín jsem drobné zlepšení pozoroval (ale bylo špatné samo o sobě, takže to šlo těžko posoudit), u druhého se experiment prakticky neprojevil. Možná jsme jen použili špatný igeliťák :o) Příště, až zase doma nějaký korkáč otevřu, udělám pokus znovu. Fungovat by měl i polystyrén, mohu si postavit odkorkovávací nádržku :o) Víc zkazit taková vína už stejně skoro nejdou.

A ty zábavné statistiky? Mluvím o Google Trends, které měří četnost vyhledávání různých klíčových slov v čase a jejich výskytu ve zpravodajství, umí porovnávat několik slov najednou a zároveň „odhadnout“ důvody zásadních špiček a podobně. Schválně jsem systémem prohnal zásadní červené a bílé odrůdy. Merlot očividně vede, Pinot Noir je na druhém místě a je krásně vidět skok a udržený stav na konci roku 2004 (mimo jiné premiéra filmu Bokovka, kde hraje velkou roli), Cabernet Sauvignon je až třetí. Toho asi mají všichni všude dost a nepotřebují hledat :o) Na druhou stranu z bílých se nejvíce hledá Chardonnay, Riesling následuje až s velkým odstupem. Je také krásné vidět skoky hledání vína okolo vánoc a obecně ke konci roku.

Komentáře používají Disqus