pátek 18. ledna 2008

Zdravotní bazalková polévka

Nějak dnes nemám chuť psát cokoliv o víně a vlastně po dlouhé době nemám doma otevřenu láhev. Při představě, že mne zítra čeká velká degustace Víno Revue Prague Trophy (a bohužel plivání všech ochutnaných vzorků) a následně jistě náročná „Interblogární degustace č. 2“, raději abstinuji a šetřím se. Ale snad vám přijde k chuti alespoň recept na jednu mou oblíbenou polévku.

Je to výborný předkrm a díky hustotě (tak mám polévky i omáčky nejraději) i hlavní jídlo. Často ji vaříme v době, kdy se cítíme nemocně… prostě se výrazně zvýší koncentrace česneku a hned je to lék. Co potřebujete? Hrst čerstvé bazalky (bez větších problémů jde koupit v květináčku v kupě supermarketů), konzervu loupaných rajčat, pár stroužků česneku, zeleninový bujon, olej, sůl.

Na oleji opražte polovinu bazalky tak, aby začala vonět. Přidejte pokrájená rajčata bez šťávy, na kolečka nakrájený česnek a osolte. Po chvíli přilijte šťávu z rajčat, podlijte trochou vody a přidejte bujónovou kostku a zbytek bazalky. Duste chvilku, rajčata se téměř rozpadnou, ale do ideální podoby je dobré polévku v této fázi rozmixovat tyčovým mixérem. Klidně si dochuťte třeba dobrým kečupem, možno ještě přidat na kolečka nakrájené zelené olivy (mňam!). Pro podávání lze zjemnit zakysanou smetanou, dochutit parmazánem či Gran Moravií… představivosti se meze nekladou. Dobrou chuť!

P.S. Co jíte vy, když na vás něco leze? Česnečka? Syrová cibule? Nebo jen čaj s medem a citronem, slivovice či „rumíček lékařský“?

Komentáře používají Disqus