pondělí 14. ledna 2008

Vinařství ve Středozemi

Ne, v nadpisu skutečně není překlep, budeme se bavit o mýtické Středozemi z Pána prstenů a dalších knih J.R.R. Tolkiena. Tedy jen tak trochu. Vlastně tenhle příspěvek sem tematicky moc nepatří, ale což. Je půl sedmé ráno a já sedím jako dohled u vchodu na letošním TolkienConu, vyčerpaný, s nateklýma nohama (budova má tři patra a neustále běhám sem a tam), po méně než hodině „spánku“, a začínám psát tenhle článeček. A to je teprve ráno sobotní, končíme v neděli odpoledne. Jenže to všechno stojí za to!

Jistě, jsou to týdny příprav a posledních několik dní před conem je hodně velká pakárna (což je i důvod, proč zde bylo méně vyloženě „vinných“ článků a žádný pořádný report z degustace, prostě jsem neměl energii na to je psát a někam zajít), může se podělat tisíc věcí, ale když to vyjde… inu neuvěřitelně vás to nakopne. Najednou máte hrozně moc energie a chuti dělat něco dalšího. A ten pocit, že se několik stovek lidí dobře bavilo, ten je k nezaplacení.

Témata čistě „tolkienovských“ přednášek se sice ještě nevyčerpala, je jich tam dostatek, ale jak účastníci stárnou, logicky do nich cpou své osobní koníčky či studijní obory na školách. Přednáška se sice jmenuje „Mohli draci létat?“, ale de-facto je to celé zajímavý exkurz do biologie se zaměřením na létající potvory od pravěku po dnešek. A tak hromada lidí sedí dobrovolně o víkendu ve škole a poslouchá přednášku o Egyptě, politologii a vojenské stabilitě současné Evropy, matematice a tak podobně. A světe div se, dokonce je to baví :o) Podobným typem přednášky byla i ta má letošní, která se pokusila drobným napasováním na Středozem uvést posluchače do problematiky vinařství, vysvětlit pojmy jako „fortifikované víno“, přiblížit biodynamii a taky tak nějak nadhodit, že než pít nejlevnější vína ze supermarketů, to ať raději nepijí nic. Byla to zábava.

Pokud sem chodí nějaký fanoušek Pána prstenů, třeba ho potěší viněta na jeden z degustačních vzorků, která proměnila běžné portské ve „Starou vinici z Jižní Čtvrtky“. Proč zrovna portské? Inu razím teorii, že síla a trvanlivost tohoto vína musela být dána jeho fortifikací, čemuž nahrává i jméno přilehlé říčky Brandyvíny (v originále Brandywine, tedy poangličtěni holandského brandewijn, vinného destilátu). A bylo toho mnohem víc, ale proč to sem psát? Od toho jsou cony, aby se člověk pobavil přímo na nich :o)

Ještě mne tak napadá jeden benefit celé té akce… skoro vždy shodím nějaké to kilo :o) A kdyby někdo chtěl alespoň trochu pocítit atmosféru části víkendu, může si poslechnout záznam z koncertu Trzezwych Hobbitow (Střízlivých hobitů), našich oblíbených hostů z Polska.

Komentáře používají Disqus