sobota 19. ledna 2008

Neznámý viník a Salon vín

Místo reportu ze dvou pátečních degustací, ze kterých se musím nejdříve pořádně vyspat, přináším dnes jen dva „vinné“ odkazy s krátkým komentářem. Jedná se o velmi důležité události – policie dokončila šetření ve velké aféře vín s padělaným dokladem původu z loňska a ve Valticích byla vybrána stovka lahví do dalšího ročníku Salonu Vín.

Nejprve tedy článek „Vinný podvod: Hlavní viník neznámý, pokuty ale padají“, ve kterém jsou nejen nové informace o závěru šetření, ale pro ty, co aféru nesledovali, i její popis. Jsem rád, že alespoň někdo platit bude, a nejedná se o malou částku (pokud je to pět milionů pro každý subjekt a ne celkem, to by byla sotva koruna za každý podvodný litr vína). Za vyjádření typu "To jsou vína, která my nakupujeme už jako hotová. Takže tam to je otázka nabídky a poptávky. My nejsme natolik schopní rozeznat, jestli původ vína je takový, jaký je napsaný na papíře, nebo jestli je jiný." (asistent ředitele Livi Jiří Chytil) si zaslouží vinařství proplesknout, ideální formou je bojkot všech jejich vín, preventivně i vysokých přívlastků z vlastních vinic (kdo ví, co tam mohou přimíchat, když nepozná kvalitu jejich specialista při nákupu stovek tisíc litrů, jak by mohl běžný konzument z jedné lahve…). Tohle je drzost, která by procházet neměla. Pro pořádek si jmenujme i ostatní tři vinařství, která v aféře jedou – České vinařské závody, Vinařství Zaječí a Vinařství Mutěnice.

Vinařství bojkotována nejsou (kdyby se něco takového stalo u piva, tak to média rozmáznou způsobem, že prodejce by nejspíš šel během pár týdnů do kytek...), Livi se dokonce se svojí Frankovkou dostalo do Salonu vín 2007/2008. Frankovka je jedno z mála vín, které mi na jejich degustaci chutnalo, byť bylo příšerně předražené (lepší kvalitu jde získat od mnoha domácích vinařství za polovinu ceny, o nádherných vínech této odrůdy z Rakouska ani nemluvě), tak je snad v Salonu, který na poměr ceny a kvality ohled nebere, právem. Však si přečtěte celé „Výsledky hodnocení osmého ročníku Salonu vín České republiky 2008“. Nejúspěšnější odrůdou byl k mé velké radosti rýňák, opět zvítězila hromada výběrů z hroznů a dalších vysokých přívlastků (bojím bojím, že pěkně suchá vína budu zase zoufale hledat), nadpoloviční většina vzorků je z ještě stále mladého ročníku 2006 a z vinařství opět drasticky dominuje Vinselekt Michlovský a.s., tentokrát se 17 vzorky (skoro mi přijde, že limit na jedno vinařství by měl být stanoven někde u pěti či deseti vzorků, ale to je možná jen můj názor). Každopádně do Salonu se těším, užívám si ho každým rokem a ten letošní taktéž nevynechám.

Komentáře používají Disqus