sobota 3. listopadu 2007

Vínem na erekci a orgasmus

Přiznám se, že dneska žádný článek vyjít neměl (šetřím si je na příští týden), natožpak s podobně „bulvárním“ nadpisem. Ale zpráva v internetové verzi Týdne mne opravdu pobavila a odkázat na ni skoro donutila. Inu přečtěte si ji sami na webu magazínu.

Krom mnoha jiných zajímavých informací (tentokrát nejspíš vinařská lobby zaplatila hodně) se zde mluví i o tom, že „přiměřená a zdraví prospěšná denní dávka vína se podle lékařů pohybuje kolem dvou až tří decilitrů u žen a tří až čtyř decilitrů u mužů.“ Ideální! Sedmička pro pár, tak to má být :o)

Podobných výzkumů (chápu, že zkoumat vliv vína na erekci a orgasmus musí být velmi zajímavé) se v posledních letech vyrojilo spoustu. Na tuším minulém ročníku konference o víně a zdraví jeden náš slavný kardiolog prohlásil, že kladný vliv mnoha látek ve víně na naše zdraví je sice již prokázaný, ale to, co pomáhá oběhovému systému nejvíce, je vlastně jen ten alkohol jako takový, takže v zásadě je jedno, jestli si dáte panáka slivovice nebo to víno. Pokud ale chcete léčit i něco jiného než cévy a žíly, pak se vínu nevyhnete, a to především červenému – zde je jednou z nejdůležitějších látek resveratrol, který pak už najdete tak akorát v arašídech či jadércích černého rybízu. Bohužel tato látka se u vína vyskytuje především ve slupkách (čím silnější, tím více – například u vín pěstovaných ve větších nadmořských výškách jsou slupky silnější a i koncentrace resveratrolu větší), takže můj milovaný Pinot Noir je na něj velmi chudý…

Odkazy: Článek v Týdnu | Wiki záznam o resveratrolu

Komentáře používají Disqus