pátek 14. září 2007

Vinné filmy aneb o vánocích s Donutilem

Propagace vína a vinné kultury není nikdy dost, domácí filmová i televizní tvorba naskakuje na módní vlnu hned se dvěma projekty, u obou se výsledku předem děsím a mohu být pouze mile překvapen. Řeč je o filmu Bobule a třech vánočních povídkách s Miroslavem Donutilem.

A začněme projektem, který bude určitě úspěšný. Miroslav Donutil je zárukou, jak budou povídky vypadat. Můžete jeho styl milovat, můžete ho nenávidět, ale asi nic neuděláte s tím, že cílová skupina se bude 23. prosince v hlavním vysílacím čase u určitě velmi milých příběhů dobře bavit. Z iDnes kopíruji nějaké ty zásadní informace:

Povídky mají zatím pracovní názvy Indiánské víno, Cyklostezka a Docent a traktor. "Ale je možné, že nakonec je diváci uvidí pod jinými tituly, protože Miroslav Donutil rád názvy mění na jednoslovné," podotkl dramaturg Bedřich Ludvík.

Námětem romantické povídky Docent a traktor je střet venkovského a městského světa. Donutilovi budou sekundovat Simona Postlerová, Hana Vagnerová a Svatopluk Skopal. "Je to příběh o tom, jak to dopadne, když si mladá děvčica z Moravy nabrnkne v Praze o dvacet let staršího docenta a přiveze ho ukázat rodičům na vinici," uvedla Hana Orošová z České televize.


Druhým projektem je „letní poetická komedie z moravských vinice“ pod názvem Bobule. V režii debutujícího Tomáše Bařiny, produkováno Adamem Dvořákem a Tomášem Vicanem z Vinné Galerie a s Kryštofem Hádkem a Lukášem Langmajerem v hlavních rolích budeme bloumat nejen po okolí Pavlova, svádět mladé dívky, popíjet místní víno, objevovat zásadní pravdy o životě a prožívat hromadu vtipných situaci. V nich se dále ocitnou třeba Václav Postránecký, Miroslav Táborský, Tomáš Matonoha. Lucie Benešová či Lubomír Lipský.

Něco málo ze synopse (všechny detaily na www.bobule.cz, odkud je i převzata fotografie s ministrem a herci na vinici a plakát / foto ženy s hrozny):

„Hlídání dědova vinařství se zdá zprvu ideální dovolená. Plná spíž, víno, Honza se zakouká do Klárky ze sousedství. Navíc za ním přijede jeho kámoš Jirka a objedou vinařství v okolí. Spolu objevují nádherné scenérie vinařských oblastí, předně na Pálavě a začíná je uchvacovat vnitřní svět vinařů. Spousta hlášek a komických situací. Začíná báječná dovolená, naprostá idyla.“

Film má celkem slušnou publicitu, budí pozornost fotosety typu „Herci a ministr na vinobraní u vinaře Stanislava Mádla ve Velkých Bílovicích“ a má ambice být skutečně „vinným filmem“, který si užije asi především mladší generace diváků. Asi i díky nahé ženě zakryté jen hrozny na plakátu má film velké promo v plátcích typu Aha!, Blesk, Šíp a dokonce ve firemních novinách Kauflandu. Abych jim nekřivdil, píší o nich i solidní (sic!) média typu Mladá Fronta či Lidové noviny, v Hospodářkách jsem toho moc nenašel. Jo a podle bulváru je ta žena z plakátu „playmate Vlaďka Erbová“. Ani nevím proč, ale mám z toho takový nějaký špatný pocit, možná neoprávněně. Uvidíme…

A jen takový dotaz do pléna na závěr. Kdy přijde i televizní pořad o víně? Putování za vínem bylo jistě průkopnickým projektem, ale jak dlouho potrvá, než se objeví něco jako „Prima Korek“? Těšíte se na akce typu „Příští týden všichni společně ochutnáme Chardonnay XYZ a popíšeme si, co v něm máte cítit. Toto víno zakoupíte ve speciální akci v supermarketech ABC“?

Odkazy: Web filmu Bobule | iDnes o povídkách s Donutilem

Komentáře používají Disqus