úterý 11. září 2007

Jehněčíme dosytnosti – dnes dle Ambiente

Sliby se mají plnit, pokračujeme v jehněčím týdnu. Pondělí, pracovní den, v plánu bylo večer ukuchtit něco rychlého a jednoduchého a konečně podívat na dlouho odkládaný film. Jenže, co čert nechtěl, Ambiente má na svém webu on-line verzi aktuálně prodávané kuchařky (listovali jsme jí na Prague Food Festivalu) a nějak se nám zalíbil recept na straně 75…

Co se receptu týče, mrkněte přímo na stránky Ambi, viz odkaz výše. Naše varianta nebyla ze hřbetu, ale spíše z kýty. Upřímně přiznávám, že špenát byl protentokrát rozmražený a demi-glacé zrovna nebylo k dispozici (nutno navařit a zamrazit na kostky, až bude čas) a tudíž jsem se po marném pokusu nahradit jej jakýmsi koncentrovaným hovězím vývarem (Marks & Spencers) říznutým vínem (výsledek chutnal hořce a hnusně) rozhodl jej prostě vynechat. Příprava proběhla na pánvi místo grilu. Každopádně čerstvé jehněčí s česnekem a právě utrženým rozmarýnem (truhlíky na balkoně jsou aspoň malou útěchou), osmahlé krátce z obou stran a uvnitř krásně šťavnaté, v kombinaci s karotkovo-pomerančo-cukrovou redukovanou šťávou (coulis tomu říkají v receptu) chutnal skvěle. Jednoduchá chuť brambor s máslem doplnila chuťový požitek, ale neodváděla pozornost od masa :o)

Víno? Ve sklenkách temně rotovalo Dolcetto d’Alba 2005 od Cantina Villadoria, ale po pravdě je trochu nezajímavé a vlastně se k jídlu moc nehodilo. Lepší volbou by po zralé úvaze byla nějaká delikátnější, trochu kořenitá a živočišná Rhôna, tak třeba příště. Pokud pojedete přesně podle receptu (typ masa i grilování na lávovém kameni místo pánve), klidně bych sáhnul i po něčem výraznějším a modernějším, Ambi v receptu doporučuje Shiraz z Austrálie.

Ale co se podobných receptů týče, tak pokud se nechcete patlat s něčím zbytečně zdlouhavým (byť tohle ještě docela jde, když máte suroviny), prostě to maso jen lehce osmahněte s česnekem a rozmarýnem. Bude to skoro stejně dobré. Když je maso kvalitní a čerstvé, čím jednodušší je úprava tím lépe.

P.S. zajímavý efekt… když včas nevypijete suché bílé porto a necháte ho v chladničce oxidovat, po čase vás při nalití do sklenky jako aperitiv překvapí vůní a chutí až podezřele blízkou sherry… oxidace věda je :o)

Odkazy: Kuchařka Ambiente

Komentáře používají Disqus