pátek 7. září 2007

Degustujeme jako profesionál… nebo ne?

Kdesi jsem četl zajímavý názor v tom smyslu, že degustace vína jsou v podstatě příležitostí, jak se nemocní lidé se závislosti na alkoholu mohou sejít ve společensky přijatelných podmínkách a navzájem si vznešenými slovy o buketu a dlouhé dochuti popovídat o své průměrné denní spotřebě vína. Inu… každý to vidíme jinak :o)

Následujících několik videí (specielně vybraných pro zítřejší „malou sobotu“ a častou nudu v odpolední kanceláři) vám ukáže, co všechno se pod „degustováním“ vína může skrývat. Hudebník a lékař Denny Zeitlin vás nechá nakouknout do vyšší společnosti, partičky s názvem „First Growth Wine Group“, která se pravidelně schází na dobrou večeři se špičkovými víny. Ukážeme si zbavování archivního vína depotu pomocí přečerpání plastovou hadičkou a jiné kousky. Hurá na Château Latour Wine Tasting.

Jak se správně degustuje nám též předvedou dvě hlavní postavy filmu Bokovka. Sice tuhle scénu asi všichni znáte a už dávno se zařadili do jednoho z táborů mám film rád / je to kravina, ale trocha opakování nikdy neuškodí! Pojďme hledat ve sklence chřest a eidam…

Vinnou webovou legendou se pomalu ale jistě stává Gary Véééj-nééééér-čak a jeho Wine Library TV. Jeho způsob prezentace se Vám nemusí líbit, s jeho názory nemusíte souhlasit, ale ten pořad má… jaké slovo použít… koule! :o) Není nudný, možná je to trochu moc show, ale na druhou stranu se snaží, na rozdíl od spousty vinných snobů, prosazovat zásadní a pravdivou myšlenku, že víno je především ZÁBAVA! Osobně bych si na naší televizi nedovedl představit pořádný vážný program o víně, ale něco v tomhle stylu… proč ne, to by zapadlo i na Novu a navíc by vinné analfabety skutečně něco naučilo. Ke shlédnutí doporučuji klasickou epizodu „jak počasí ovlivňuje víno“, ve které Gary výjimečně nepojídá nic podivného (ale obvyklého v popisech vína), ale zkouší, jak dopadnou kvalitní vína při degustování v mrazu a téměř vichřici...

No a na závěr něco lehce trapného (nic pro slabší povahy) – Boratův průvodce degustováním vína. Nakolik je to celé sehrané nevím a tento styl humoru ne vždy zvládám, každopádně je to další z pohledů na kulturu vína a spoustu těch šaškáren okolo. Dobře se bavte!

P.S. Všechna video vyžadují alespoň nějakou znalost angličtiny. Pokud tento jazyk nezvládáte, určitě mrkněte alespoň na tuhle klasickou scénku ze sklepa :o)

Komentáře používají Disqus